Hoe werkt de foutenmarge calculator?
Stel dat je al een enquête hebt uitgevoerd en je nu wilt bepalen hoe betrouwbaar deze is. Daarvoor kun je deze foutenmarge calculator voor gebruiken. Vul de oranje omlijnde velden in en de uitkomst werkt automatisch bij. Zorg dat je de uitslag pas bekijkt als je alle velden hebt gevuld of ingesteld. Je gebruikt deze calculator als volgt:
Omvang van de doelgroep:
Vul in dit veld het getal in dat staat voor de totale omvang van de doelgroep waarover je iets wilt kunnen zeggen na je enquete. Heb je een enquête gehouden met als doel om meningen in kaart te brengen van alle mensen die wonen in Amsterdam? Vul dan hier 863.202 in (aantal inwoners van Amsterdam volgens Wikipedia op 1 januari 2019).
Aantal respondenten:
Vul hier het aantal reacties in dat je hebt ontvangen op jouw enquête.
Gewenste betrouwbaarheidsniveau
Geef hier aan wat het betrouwbaarheidsniveau van je enquête moet zijn. De meeste wetenschappers gebruiken standaard 95% betrouwbaarheid in hun onderzoeken. Dit percentage geeft aan hoe groot de de kans is dat je doelgroep een antwoord geeft dat binnen de foutenmarge valt. 99% is betrouwbaarder dan 95%, maar heeft ook een flink grotere steekproefgrootte nodig en zal dus een hogere foutenmarge hebben.
Foutenmarge
Dit getal werkt automatisch bij nadat je de drie velden hierboven hebt aangepast. Het getal dat hier komt te staan is de foutenmarge die geldt voor jouw enquête uitkomsten ten opzichte van de doelgroep op basis van het aantal respondenten. Als hier bijvoorbeeld 2% komt te staan, betekent dit dat wanneer een bepaalde stelling uit je enquête door 40% van je respondenten met 'Ja' beantwoordt is, je er dan vanuit mag gaan dat als de volledige doelgroep je enquête zou hebben ingevuld, het aantal respondenten dat deze stelling met 'Ja' zou beantwoorden tussen de 38% en de 42% zou liggen.